Sposób przygotowania:
Bułeczki z jagodami
Przygotowanie:
Przygotować ciasto wg przepisu " Bułeczki drożdżowe"Wyrośnięte ciasto rozwałkować,podzielić na około 40 kawałków.Każdy z nich rozwałkować do grubości 1/2 centymetra,nadziewać jagodami wymieszanymi z cukrem i formować bułeczki.Brzegi ciasta dokładnie zaciskać.Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem i piec w gorącym piekarniku ( 200-220s.c) na złoty kolor.Upieczone posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto wg przepisu " Bułeczki drożdżowe"Wyrośnięte ciasto rozwałkować,podzielić na około 40 kawałków.Każdy z nich rozwałkować do grubości 1/2 centymetra,nadziewać jagodami wymieszanymi z cukrem i formować bułeczki.Brzegi ciasta dokładnie zaciskać.Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem i piec w gorącym piekarniku ( 200-220s.c) na złoty kolor.Upieczone posypać cukrem pudrem.