Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułeczki z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bułeczki z dodatkiem jajka, mąki żytniej razowej i zarodków pszennych.

Bułeczki z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z jajkiem
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać do nich rozczyn drożdżowy, jajko i olej. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na niezbyt duże porcje. Uformować z nich okrągłe bułeczki, ułożyć je na natłuszczonej, posypanej mąką blasze. Bułeczki odłożyć do ponownego podrośnięcia. Piec je w 200 stopniach przez ok. 30 minut (aż się ładnie zrumienią). Wyszło mi 8 bułeczek.
Bułeczki z jajkiem
Drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Bułeczki z jajkiem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Bułeczki z jajkiem
Gładkie ciasto odłożone do wyrośnięcia.
Bułeczki z jajkiem
Uformowane okrągłe bułeczki ułożone na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.