msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Bułeczki z marmoladą.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne małe słodkości drożdżowe z marmoladą.Przepis z książeczki Przepisy czytelników nr.2\2012, p.Weroniki Chilmon. Delikatnie przerobiłam.

Bułeczki z marmoladą. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki z marmoladą.

 

  • 10 dag drożdży
  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 60 dag marmolady wieloowocowej

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z marmoladą.
Mleko podgrzałam,aby było dobrze ciepłe ale nie gorące.Rozmieszałam w nim dwie łyżki cukru i pokruszone drożdże na jednolitą płynną masę.Przykryłam ściereczką na chwilę,by zaczyn podrósł. Do dużej miski wsypałam mąkę,zrobiłam dołek,wsypałam resztę cukru,wbiłam jajka a następnie wlałam wyrośnięte drożdże z mlekiem.Wyrabiałam ręką dolewając olej.Ciasto było elastyczne,gładkie i lśniące.Przykryłam znów ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce -ok.1 godzinę. Ciasto wyrobiłam jeszcze raz i podzieliłam na pół.Połowę przykryłam nadal ściereczką a drugą rozwałkowałam na stolnicy podsypując mąką na grubość ok.0,5 -1 cm.Szklaneczką wykrawałam krążki i na środku każdego nakładałam łyżeczką porcyjkę marmolady.Sklejałam bułeczki i układałam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu.Odstawiłam na ok.10 minut i piekłam w nagrzanym do 170stopni piekarniku przez 15 minut. Z tej porcji wyszły mi 63 bułeczki i marmolady wystarczyło akurat w sam raz. Jeszcze ciepłe oprószyłam cukrem pudrem. Polecam ten przepis.Choć nie jest mojego autorstwa zagości na stałe w mojej kuchni.
Bułeczki z marmoladą.
Z wyrośnietego ciasta drożdżowego wycinałam szklanką krążki i nadziewałam marmoladą.
Bułeczki z marmoladą.
Bułeczki piekłam po 15 minut w 170 stopniach w termoobiegu.
Bułeczki z marmoladą.
Gotowe bułeczki oprószyłam jeszcze ciepłe cukrem pudrem.