Sposób przygotowania:
Bułeczki z marmoladą
W małym rondelku rozkruszyć drożdże, dodać do podgrzanego mleka, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, łyżkę cukru pudru i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, cukier puder, żółtka, cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać, po czym dodać roztopioną i ostudzoną margarynę, oraz ubite na sztywną pianę białka. Rękami wygniatać masę do czasu powstania gładkiego ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Z ciasta uformować wałek, podzielić na ok. 12 części. Każdą część spłaszczyć, nałożyć do środka dużą łyżkę marmolady, po czym zawinąć i uformować kulkę. Układamy na blachę wysmarowaną masłem, po czym posypujemy makiem. Piec w gorącym piekarniku, 30 minut w temperaturze 180 stopni.
kamila1957
misia53