Sposób przygotowania:
Słodkie bułeczki z marmoladą
Pokruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, 2 jajka, cukier waniliowy, cukier puder, sól, pozostałe mleko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wlać rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozciągnąć i wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady, zawinąć brzegi i dokładnie zalepić, formując bułeczki. Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać perlistym cukrem. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.