Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Słodkie bułeczki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie bułeczki z marmoladą są pyszne i kuszące.

Słodkie bułeczki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie bułeczki z marmoladą

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Słodkie bułeczki z marmoladą
Pokruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, 2 jajka, cukier waniliowy, cukier puder, sól, pozostałe mleko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wlać rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozciągnąć i wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady, zawinąć brzegi i dokładnie zalepić, formując bułeczki. Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać perlistym cukrem. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.
Słodkie bułeczki z marmoladą
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę
Słodkie bułeczki z marmoladą
Szklanką wycinać krążki nakładać marmoladę sklejać i formować bułeczki
Słodkie bułeczki z marmoladą
Układać na przygotowanej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia
Słodkie bułeczki z marmoladą
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perlistym