Drożdżówki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodkie pulchniutkie drożdżówki z marmoladą

Drożdżówki z marmoladą

Składniki:

Drożdżówki z marmoladą

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z marmoladą
Przygotowanie: Przesiać mąkę.Drożdże rozprowadzić 1/2 szklanki ciepłego mleka,dodając 5 łyżek mąki,wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Rozmącić jajka z cukrem,lekko podgrzać.Gdy cukier się rozpuści,wlać jajka do zaczynu,dodać resztę mleka, szczyptę soli,mąkę ( część mąki pozostawić na podsypkę),wymieszać i wyrobić starannie ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać stopiony,ciepły tłuszcz.Wyrabiać,aż tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto ( ciasto powinno być niezbyt gęste). Przykryć,postawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować do grubości 1/2 centymetra,wycisnąć szklanką krążki,na środek połowy krążków nałożyć marmoladę,przykryć pozostałymi krążkami,zlepić dokładnie brzegi i smażyć w gorącym smalcu bo obu stronach.Wyjmować widelcem,gorące posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka