Sposób przygotowania:
Drożdżówka z marmoladą i lukrem
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki i kilka łyżek letniego mleka. Wymieszać zaczyn i zostawić zakryty ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, margarynę pokrojoną na kawałki, rozbełtane jajka a na koniec resztę letniego mleka i lekko przemieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i dłońmi wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Gdyby okazało się za luźne dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto rozpłaszczyć na blacie, rozwałkować na kształt prostokąta i oprószyć mąką. Na ciasto rozsmarować marmoladę i zwinąć w roladę. Tortownicę o średnicy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną. Roladę przekroić na 7 kawałków i ułożyć w blasze. Posmarować mlekiem i zostawić do podrośnięcia. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić zegar na 50 minut a temperaturę na 170 stopni. Po upływie 25 minut zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do końca czasu. Drożdżówkę po upieczeniu wystudzić i polać przygotowanym lukrem.
zbysiowa
zewa
Okey, zostawiam dla Ciebie :)
edytaha
2milutka
mysza75
zewa