Sposób przygotowania:
Domowe drożdżówki z marmoladą
Do maszyny do chleba wsypać mąkę i dodać szczyptę soli. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do mąki. Dodać rozpuszczone ostudzone masło. Wybrać program ‘dough’ – ‘ciasto’ (1,5 h bez pieczenia). Można ciasto wyrobić w robocie i umieścić w ciepłym miejscu do wyrastania. Po tym czasie ciasto zagnieść, rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować marmoladą i zwinąć rulon. Pokroić na 10 kawałków ostrym nożem lub za pomocą nitki. Bułeczki ułożyć na blasze, każdą z nich nacisnąć na środku trzonkiem drewnianej łyżki. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczki pędzelkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem). Piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Drożdżówki najlepiej smakują na ciepło ze szklanką zimnego mleka. Ale są smaczne także na drugi dzień