Sposób przygotowania:
Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym
Do mleka dodajemy drożdże, cukier i około 2 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, pieprz, olej i jajka. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (w ciepłe miejsce). Między czasie przygotowujemy nadzienie. NADZIENIE Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku i smażymy, by mięso nie było surowe. Między czasie paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną wraz z rodzynkami dodajemy do mięsa pod koniec smażenia. Razem chwilkę podgrzewamy. Przygotowane nadzienie delikatnie lub całkiem studzimy przed nałożeniem na uformowane ciasto. Ser feta kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,7 -1cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na około 8 prostokątów. Boki ciasta każdego z prostokątów zawijamy do środka (tworząc burty), a końce zlepiamy. W ten sposób formujemy łódki. Tak przygotowane przekładamy na blaszkę. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek nakładamy przygotowane nadzienie. Na wierzchu układamy po kilka kostek sera feta. Łódeczki pieczemy około 25 minut w 180°C. Podajemy na ciepło. Przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki.
marietta
karola25