SUPERPRZEPIS

Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

To pyszny zamiennik dla popularnych pizzerinek i pizzy! Tak jak tego typu drożdżowe wypieki, tak i te łódeczki najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym czy ketchupem.

Składniki:

Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym

 

  • Ok 7 -8 sztuk:
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • 2 jajka,
  • 4 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • jajko do posmarowania ciasta
  • Nadzienie:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 1 papryka czerwona,
  • ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • ok 10 dag sera feta,
  • sól.
  • pieprz,
  • ok 2-3 łyżki oleju,
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym
Do mleka dodajemy drożdże, cukier i około 2 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, pieprz, olej i jajka. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (w ciepłe miejsce). Między czasie przygotowujemy nadzienie. NADZIENIE Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku i smażymy, by mięso nie było surowe. Między czasie paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną wraz z rodzynkami dodajemy do mięsa pod koniec smażenia. Razem chwilkę podgrzewamy. Przygotowane nadzienie delikatnie lub całkiem studzimy przed nałożeniem na uformowane ciasto. Ser feta kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,7 -1cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na około 8 prostokątów. Boki ciasta każdego z prostokątów zawijamy do środka (tworząc burty), a końce zlepiamy. W ten sposób formujemy łódki. Tak przygotowane przekładamy na blaszkę. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek nakładamy przygotowane nadzienie. Na wierzchu układamy po kilka kostek sera feta. Łódeczki pieczemy około 25 minut w 180°C. Podajemy na ciepło. Przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym
Składniki ciasta umieszczamy w misce. zagniatamy około 15 minut
Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym
Na patelni przysmażamy mięso. dodajemy paprykę
Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym
Gotowe ciasto pozostawiamy do podrosnięcia
Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym
Uformowane łódeczki napełniamy farszem mięsnym