Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Bułeczki z nadzieniem polane czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne bułeczki z nadzieniem z wiśni polane czekoladą.Pyszny dodatek do kawy i na śniadanie

Bułeczki z nadzieniem polane czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki z nadzieniem polane czekoladą

 

 

  • Nadzienie:
  • marmolada wiśniowa

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z nadzieniem polane czekoladą
Pokruszone drożdże połączyć z niewielką ilością mleka, cukrem oraz 2 łyżkami mąki.Odstawić do wyrośnięcia. Roztopić masło. Przesiać mąkę i do niej dodać przestudzone masło, zaczyn, 3 jajka, resztę mleka, sól. Zagnieść ciasto.Gdy odchodzi od ręki jest gotowe. Ponownie odstawić, przykryć czystą ściereczką i zostawić w cieple, aby podwoiło objętość. Z ciasta zrobić wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek nadziać łyżeczka marmolady i zlepić. Formować bułeczki. Następnie przygotować blaszkę, wyłożyć nią papierem do pieczenia, posypać lekko mąką i układać bułeczki. Jajko roztrzepać, posmarować bułki. Piec ok. 20 minut. Polewa:Składniki wymieszać, gotować kilka minut do zgęstnienia. Polać bułeczki.
Bułeczki z nadzieniem polane czekoladą
Mleko do zaczynu musi być ciepłe, aby zaczyn mógł rosnąć
Bułeczki z nadzieniem polane czekoladą
Każdy kawałek należy nadziać marmoladoą i zlepić
Bułeczki z nadzieniem polane czekoladą
Roztrzepanym jajkiem posmarować każdą bułeczkę