Sposób przygotowania:
Bułeczki z orzechowej choineczki
Drożdże i miód rozpuszczamy w części letniej wody. Dodajemy część mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę pszenną, mąkę razową (pozostałą), sól i orzechy, mieszamy ze sobą, łączymy z zaczynem, z pozostałą wodą i dobrze wyrabiamy ręką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 min. Ciasto rozkładamy na płaski placek grubości 2 cm. Nożem kroimy go na nieregularne trójkaty. Układamy je od najmniejszych po największych w kształcie choinki na podłużną formę wysmarowaną masłem sklarowanym.Wygładzamy ciasto mokrą dłonią, osypujemy owsianym śniegiem i dekorujemy orzechami. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku do chwili, aż się zarumieni, a patyczek po nakłuciu będzie suchy. Z podanej ilości przygotowujemy dwie choineczki. Przygotowujemy opakowanie. Z karonika wycinamy podstawkę pod choinkę, oklejamy ją koronkowym papierem pod ciasta. Układamy ostudzoną choinkę na podstawce , zawijamy ją w folię spożywczą, którą związujemy naturalnymi wstążeczkami z rafii.