Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1676]

Bułeczki z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułeczki z patelni-Muffiny angielskie to takie małe okrągłe bułeczki smażone na suchej patelni. Bardzo mięciutkie i delikatne w smaku. Idealne na niedzielne śniadanie. Możemy podać je na słodko i na słono. Ja podałam z masełkiem i kolorową sałatką.

Bułeczki z patelni

Składniki:

Bułeczki z patelni

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułeczki z patelni
1. Masło i mleko przekładamy do garnka, podgrzewamy aż masło się rozpuści. Gdyby mleko było zbyt gorące to studzimy, powinno być ciepłe.

2. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, suszone drożdże i wlewamy mleko z masłem, zagniatamy na stolnicy lekko oprószonej mąką mięciutkie ciasto. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.

3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, tak około 1 cm grubości, staramy się nie podsypywać stolnicy mąką, szklanką wykrawamy krążki, każdy krążek obtaczamy z dwóch stron w kaszy manny. Układamy na suchej stolnicy lub tackach na około 15 minut w ciepłe miejsce do lekkiego ,,napuszenia się''.

4. Patelnię rozgrzewamy, na gorącą układamy napuszone krążki ciasta, zmniejszamy ogień i smażymy około 15 minut często obracając. Bułeczki smażymy na suchej głębokiej patelni.

5. Usmażone studzimy na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 24 sztuki bułeczek.