marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułeczki z piure ziemniaczanym i czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bułeczki na śniadanie można serwować bez dodatków lub i z nimi,np. sezam, czarnuszka, zioła różnorakie lub mączka orzechowa. Na dzień dzisiejszy proponuję bułeczki z piure ziemniaczanym i czarnuszką.

Bułeczki z piure ziemniaczanym i czarnuszką

Składniki:

Bułeczki z piure ziemniaczanym i czarnuszką

  • 400 g. mąki pszennej,
  • 5-7 dag.drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szklanka mleka ciepłego,
  • 3 żółtka,
  • białko do posmarowania,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1-2 łyżeczki soli,
  • 1/2 l. wody ,
  • 2 opakowania piure ziemniaczanego,
  • 2 pełne łyżeczki czarnuszki,
  • 1 pełna łyżka oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Bułeczki z piure ziemniaczanym i czarnuszką
Sporządzić zaczyn z drożdży, cukru oraz zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na kwadrans, a w tym czasie zagrzać wodę w garnuszku i do gotującej wsypać piure ziemniaczane, dodając szczyptę kminku i soli. Wymieszać i wyłączyć, dopiero jak woda się wchłonie w produkt. To samo zrobić z drugą porcją piure z opakowania. Mąkę przesiać do dużej misy, wlać zaczyn, a następnie dodać żółtka oddzielone od białek, oliwę z oliwek i dwie łyżeczki soli. Najpierw jednak spróbować masę ziemniaczaną wcześniej posoloną, czy nie za słona, jeśli będzie dość słona, zaniechać dosalania, za to dodać dwie łyżeczki czarnuszki wraz z piure. Wyrobić rękoma całość, zagnieść w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem.

Na kwadrans przed pieczeniem nagrzać piekarnik, blachę lekko natłuścić, a wyrośnięte ciasto podzielić na kilkanaście kawałków np. czternaście lub o dwa mniej.

Formować na okrągłe kształty i naciąć na środku małe krzyżyki lub gwiazdki. Układać 5 cm. od siebie, by się nie zrosły podczas pieczenia oraz posmarować wierzchy bułek rozmąconym białkiem i wstawić blachę z zawartością do gorącego piekarnika na 20-30 min. lub krócej.

Po upieczeniu wysunąć blachę i przełożyć bułki łopatką kuchenną i ułożyć następne, które się nie zmieściły. Spożywać z masełkiem i twarogiem.