Sposób przygotowania:
Bułeczki z piure ziemniaczanym i czarnuszką
Sporządzić zaczyn z drożdży, cukru oraz zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na kwadrans, a w tym czasie zagrzać wodę w garnuszku i do gotującej wsypać piure ziemniaczane, dodając szczyptę kminku i soli. Wymieszać i wyłączyć, dopiero jak woda się wchłonie w produkt. To samo zrobić z drugą porcją piure z opakowania. Mąkę przesiać do dużej misy, wlać zaczyn, a następnie dodać żółtka oddzielone od białek, oliwę z oliwek i dwie łyżeczki soli. Najpierw jednak spróbować masę ziemniaczaną wcześniej posoloną, czy nie za słona, jeśli będzie dość słona, zaniechać dosalania, za to dodać dwie łyżeczki czarnuszki wraz z piure. Wyrobić rękoma całość, zagnieść w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem.
Na kwadrans przed pieczeniem nagrzać piekarnik, blachę lekko natłuścić, a wyrośnięte ciasto podzielić na kilkanaście kawałków np. czternaście lub o dwa mniej.
Formować na okrągłe kształty i naciąć na środku małe krzyżyki lub gwiazdki. Układać 5 cm. od siebie, by się nie zrosły podczas pieczenia oraz posmarować wierzchy bułek rozmąconym białkiem i wstawić blachę z zawartością do gorącego piekarnika na 20-30 min. lub krócej.
Po upieczeniu wysunąć blachę i przełożyć bułki łopatką kuchenną i ułożyć następne, które się nie zmieściły. Spożywać z masełkiem i twarogiem.
Na kwadrans przed pieczeniem nagrzać piekarnik, blachę lekko natłuścić, a wyrośnięte ciasto podzielić na kilkanaście kawałków np. czternaście lub o dwa mniej.
Formować na okrągłe kształty i naciąć na środku małe krzyżyki lub gwiazdki. Układać 5 cm. od siebie, by się nie zrosły podczas pieczenia oraz posmarować wierzchy bułek rozmąconym białkiem i wstawić blachę z zawartością do gorącego piekarnika na 20-30 min. lub krócej.
Po upieczeniu wysunąć blachę i przełożyć bułki łopatką kuchenną i ułożyć następne, które się nie zmieściły. Spożywać z masełkiem i twarogiem.