Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułeczki z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodkie bułeczki z dodatkiem truskawek.

Bułeczki z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z truskawkami

 

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 kostki palmy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ok. 10 dkg świeżych truskawek
  • białko jaja do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

Bułeczki z truskawkami
W ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru rozpuścić drożdże. Palmę rozpuścić i przestudzić. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszać. Do sypkich składników dodać jajko, palmę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części. Każdą część rozciągnąć w dłoniach. Truskawki umyć i odszypułkować. Po 2-3 umieścić na każdym kawałku ciasta, złączyć brzegi i uformować w kulkę. Bułeczki kłaść na wysmarowaną blachę i posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Bułeczki z truskawkami
Drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z cukrem.
Bułeczki z truskawkami
Drożdże palma i jajko dodane do sypkich składników.
Bułeczki z truskawkami
Zagniecione ciasto przygotowane do wyrośnięcia.
Bułeczki z truskawkami
Podzielone na porcje wyrośnięte ciasto z truskawkami.