Sposób przygotowania:
Bułeczki ze skwarkami i ziołami
Zrobić zaczyn z drożdży, letniej wody oraz cukru i odstawić na kwadrans. Potem wsypać przesianą mąkę, żółtka, mleko, zioła, oliwę, zmielone skwarki i sól. Wyrabiać rękoma i zagnieść ciasto w kulę, podsypując mąką. Odstawić misę z ciastem do wyrośnięcia na ponad godzinę. Po wyrośnięciu formować z ciasta średnie bułeczki z dwanaście sztuk i ułożyć na stolnicy na kolejny kwadrans do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik,a blachę nasmarować lekko olejem na pędzelku. Gdy piekarnik się nagrzeje do 200 st. C, układać bułeczki w 5 cm. od siebie. Wstawić na 20-25 min do piekarnika, pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i podawać na śniadanie z masełkiem.