marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułeczki ze skwarkami i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Chrupiące prosto z pieca bułeczki są tym lepsze od kupnych, bo własnoręcznie robione i można je zamrozić jak zostanie nadmiar.Z różnymi dodatkami smakują lepiej.

Bułeczki ze skwarkami i ziołami

Składniki:

Bułeczki ze skwarkami i ziołami

 

  • 400 g.mąki graham lub pszennej,
  • 7-10 dag.drożdży piekarskich,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 żółtka,
  • szklanka mleka lub maślanki,
  • 80 g.zmielonych skwarek wieprzowych,
  • po szczypcie różnych ziół,np. szałwia, natka suszona, oregano,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1-2 łyżki oleju do blachy.

Sposób przygotowania:

Bułeczki ze skwarkami i ziołami
Zrobić zaczyn z drożdży, letniej wody oraz cukru i odstawić na kwadrans. Potem wsypać przesianą mąkę, żółtka, mleko, zioła, oliwę, zmielone skwarki i sól. Wyrabiać rękoma i zagnieść ciasto w kulę, podsypując mąką. Odstawić misę z ciastem do wyrośnięcia na ponad godzinę. Po wyrośnięciu formować z ciasta średnie bułeczki z dwanaście sztuk i ułożyć na stolnicy na kolejny kwadrans do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik,a blachę nasmarować lekko olejem na pędzelku. Gdy piekarnik się nagrzeje do 200 st. C, układać bułeczki w 5 cm. od siebie. Wstawić na 20-25 min do piekarnika, pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i podawać na śniadanie z masełkiem.