Sposób przygotowania:
Bułgarska zapiekanka z ryby
Przygotowanie:
Rybę ugotować,zemleć i połączyć z ugotowanymi ziemniakami przetartymi dokładnie przez sito lub maszynkę.
Masę starannie wymieszać,dodając żółtka,pieprz,sól,gałkę muszkatołową,drobno posiekany szczypiorek oraz 40g utartego sera.
Na końcu dodać pianę ubitą z 4 jajek.Ogniotrwałą formę lub żeliwny rondel należy dobrze wysmarować masłem,nałożyć masę,posypać tartym serem i położyć kilka kawałków surowego masła.
Zapiec w gorącym piekarniku przez 30-40 minut.Zapiekankę podaje się z sosem pomidorowym lub z sałatką wraz z papryką.
Rybę ugotować,zemleć i połączyć z ugotowanymi ziemniakami przetartymi dokładnie przez sito lub maszynkę.
Masę starannie wymieszać,dodając żółtka,pieprz,sól,gałkę muszkatołową,drobno posiekany szczypiorek oraz 40g utartego sera.
Na końcu dodać pianę ubitą z 4 jajek.Ogniotrwałą formę lub żeliwny rondel należy dobrze wysmarować masłem,nałożyć masę,posypać tartym serem i położyć kilka kawałków surowego masła.
Zapiec w gorącym piekarniku przez 30-40 minut.Zapiekankę podaje się z sosem pomidorowym lub z sałatką wraz z papryką.