jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Bulion austriacki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis pochodzi z książki Magdy Gessler "Kuchenne rewolucje" w lekko zmodyfikowanej formie. Bulion ugotowałam z wołowiny z dodatkiem drobiu , a naleśniki do zupy wzbogaciłam kakao i sezamem.

Bulion austriacki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bulion austriacki

 

  • rosół:
  • włoszczyzna
  • 1 udko z kurczaka
  • 1/2 kg szpondru wołowego
  • 2 opalone cebule
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Bulion austriacki
Umyte mięso zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Dodajemy spieczone cebule, obraną włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 2,5 godz.

W międzyczasie zajmujemy smażeniem naleśników. Do mleka z wodą dodajemy jaja, szczyptę soli, kakao i mąkę orkiszową. Miksujemy na gładko. Nie przerywając miksowania dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto naleśnikowe . Na końcu dodajemy sezam, mieszamy i wstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Smażymy naleśniki na suchej patelni.

Po przestudzeniu zwijamy je w rulon i kroimy jak makaron. Rosół odcedzamy, odtłuszczamy (jeśli trzeba) dodajemy natkę pietruszki.Kawałki warzyw korzeniowych z rosołu kroimy drobno, nakładamy na talerze razem z makaronem naleśnikowym. Zalewamy gorącym rosołem.
Bulion austriacki
Nie przerywając miksowania dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto naleśnikowe . Na końcu dodajemy sezam, mieszamy i wstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Bulion austriacki
Smażymy naleśniki kakaowo-sezamowena suchej patelni.
Bulion austriacki
Po przestudzeniu zwijamy je w rulon i kroimy jak makaron.
Bulion austriacki
Kawałki warzyw korzeniowych z rosołu kroimy drobno, nakładamy na talerze razem z makaronem naleśnikowym. Zalewamy gorącym rosołem.