thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Rosół z makaronem naleśnikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na chorobę najlepszy esencjonalny rosołek. Z makaronem naleśnikowym smakuje świetnie.

Rosół z makaronem naleśnikowym

Składniki:

Rosół z makaronem naleśnikowym

 

  • oprawiony korpus kurczaka (ze skórą), jedno podudzie, szyjka
  • 2 litry wody
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka + kilka listków natki
  • 1/2 małego selera
  • kawałek pora
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1,5 łyżki soli
  • 8 kulek pieprzu :)
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • opalona cebula (mała, obrana)
  • łuski cebuli

 

  • Makaron naleśnikowy:

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z makaronem naleśnikowym
Wybrałam te trzy części do rosołu (można oczywiście wybrać inne części kurczaka, ale muszą być dosyć tłuste). Trzeba dobrze opłukać mięso, zalać zimną wodą i postawić na średnim ogniu. Po zagotowaniu zebrać pianę z wierzchu i dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listki laurowe, kulki pieprzu, łyżkę soli, opaloną małą cebulę (nad palnikiem, świeczką lub na patelni) i łuski cebuli. Zmniejszyć ogień. Gotować ok. 2 godzin, pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i lubczyk i pół łyżki soli. Wyłowić opaloną cebulę i łuski. Wszystkie składniki na makaron zmiksować na gładką masę. Smażyć na suchej patelni cienkie, dosyć blade naleśniki. Odstawić na jakiś czas, by ostygły, po czym pokroić na paski ulubionej szerokości. Makaron zalewać gorącym rosołem i od razu podawać :)