Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Imbirowy rosół z omletem tamagoyaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z gotowaniem rosołu jest tak : potrzebuje czasu , dużo mięsa i warzyw . No i oczywiście ,,świętego spokoju czyli podejścia z sercem".

Imbirowy rosół z omletem tamagoyaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Imbirowy rosół z omletem tamagoyaki

 

  • 1/2 kurczaka ( wzięłam duża dolną ćwiartkę i 2 duże pałki)
  • 1/2 małego selera
  • 1 duża pietruszka
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • zielona część pora
  • 2 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • gałązka lubczyku
  • gałązka selera
  • 1 suszony grzybek
  • 2 plastry obranego korzenia imbiru ( średniej wielkości - jak jest cienki to ukroić grubsze plastry)
  • 2 jajka
  • sól
  • maggi w płynie do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • szczypta nierafinowanego cukru brązowego
  • kilka kropli oleju z pestek winogron do natłuszczenia patelni
  • 2 łyżki usiekanego szczypiorku
  • 1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Imbirowy rosół z omletem tamagoyaki
Podzielić na kawałki kurczaka, umyć i ułożyć w garnku.

Obrane warzywa i opiec na suchej patelni na rumiano ( wydobędzie sie naturalne cukry , które karmelizując się nadadzą wywarowi kolor i smak).

Dołożyć do garnka do kurczaka .

Wrzucić przyprawy ( goździki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty , grzybek, lubczyk, gałązkę selera i natkę pietruszki).

Wlać łyżkę maggi. Zalać wodą i gotować ok.1,5 godziny.

Wyjąć mięso i warzywa.*

Wywar przecedzić.

Odlać 1,5 szklanki bulionu ( resztę przeznaczyć na inne zupy lub sosy ).

Do bulionu wrzucić imbir. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie pod przykryciem 15 minut. Wyłowić imbir. Doprawić do smaku sosem sojowym i cukrem.

Jajka roztrzepać dokładnie z odrobiną soli.

Rozgrzać lekko natłuszczoną małą prostokątną patelnię. Wlewać porcję masy jajecznej.

Rozprowadzić po dnie patelni. Poczekać aż się zetnie.

Zrolować drewnianą łopatką do jednego węższego brzegu.

Dolać na puste miejsce nową porcję masy jajecznej i znów poczekać aż się zetnie.

Ponownie rolować omlet zwijając po świeżej warstwie w dugą stronę. I tak robimy aż do wyczerpania masy. Zsunąć omlet na deskę i poczekać aż ostygnie.

Pokroić w paski jak na gruby makaron.

Do miseczek wlać gorący bulion. włożyć pokrojony omlet tamagoyaki, posypać szczypiorkiem.



* Użyć je do innych potraw ( warzywa do sałatki, mięso na galaretkę lub II Danie).
Imbirowy rosół z omletem tamagoyaki
Opieczone warzywa- kurczaka i przyprawy zalać wodą i gotować na małym gazie
Imbirowy rosół z omletem tamagoyaki
Wyłowić mięso i warzywa a rosół dokładnie przecedzić
Imbirowy rosół z omletem tamagoyaki
Do pół litra rosołu wrzucić kilka plasterków obranego imbiru i gotować
Imbirowy rosół z omletem tamagoyaki
Przygotować omlet tamagoyaki -pokroić na paski i zalewać rosołem