WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1058]

Bulion drobiowy na skrzydełkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bulion czy też delikatny rosołek drobiowy ugotowany na skrzydełkach z kurczaka. Może stanowić samodzielną zupę podany z makaronem lub bazę do innych zup.

Bulion drobiowy na skrzydełkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bulion drobiowy na skrzydełkach

 

  • 5 skrzydełek
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka mrożonej zielonej części pora
  • 3 łyżki mrożonej posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 6-7 ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

Bulion drobiowy na skrzydełkach

ETAP 1:

Skrzydełka umyć i włożyć do garnka.

Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mięsa. Do garnka włożyć mrożonego pora i natkę pietruszki. Wlać wody tak aby wszystko zakryła. Cebulę obrać przekroić na pół i opalić nad palnikiem gazowym. Wrzucić do garnka. Włożyć listek, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.Ustawić na gazie i zagotować. Włożyć kostkę rosołową i przetarty w dłoniach majeranek.

Gotować ok. godziny aż mięso i marchewka będą miękkie. Na koniec można wyjąć mięso i marchewkę a wywar przecedzić przez sito. Bulion podawać jako zupę z makaronem lub ziemniakami, albo potraktować jako bazę do innych zup czy sosów.

Bulion drobiowy na skrzydełkach
Bulion drobiowy na skrzydełkach po ugotowaniu
Bulion drobiowy na skrzydełkach
Surowe mięso, warzywa i przyprawy zalane wodą
Bulion drobiowy na skrzydełkach
Mięso, marchewka i mrożona zielenina włożone do garnka
Bulion drobiowy na skrzydełkach
Umyte skrzydełka z kurczaka włożone do garnka