Sposób przygotowania:
Bulion wołowy z kluseczkami
Mięso umyj, włóż do garnka. Włoszczyznę oczyść, umyj. pokrój w niewielkie kawałki. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Warzywa, liście laurowe, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu i 1-2 łyżeczki soli dodaj do mięsa, wlej 1,5 l wody, zagotuj. Zbierz tworzącą się na powierzchni
pianę, a następnie zmniejsz płomień. Bulion powinien lekko „mrugać". Gotuj w odkrytym garnku ok. 60 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie przygotuj kluseczki. Zrób ciasto naleśnikowe. Mąkę dokładnie wymieszaj z mlekiem, Jajami, chili i szczyptą soli, odstaw na 30 min. Następnie na małej ilości tłuszczu usmaż z ciasta naleśniki. Gdy trochę ostygną, zroluj Je i pokrój w cienkie plasterki. Odstaw kluseczki w ciepłe miejsce. Gotowy bulion przecedź przez gęste sito, dodaj mrożony groszek i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 5 min. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Kluseczki wyłóż na talerze, zalej gorącym bulionem. Zupę możesz udekorować papryczkami chili i listkami świeżej melisy.
pianę, a następnie zmniejsz płomień. Bulion powinien lekko „mrugać". Gotuj w odkrytym garnku ok. 60 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie przygotuj kluseczki. Zrób ciasto naleśnikowe. Mąkę dokładnie wymieszaj z mlekiem, Jajami, chili i szczyptą soli, odstaw na 30 min. Następnie na małej ilości tłuszczu usmaż z ciasta naleśniki. Gdy trochę ostygną, zroluj Je i pokrój w cienkie plasterki. Odstaw kluseczki w ciepłe miejsce. Gotowy bulion przecedź przez gęste sito, dodaj mrożony groszek i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 5 min. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Kluseczki wyłóż na talerze, zalej gorącym bulionem. Zupę możesz udekorować papryczkami chili i listkami świeżej melisy.