Sposób przygotowania:
Bułka drożdżowa z dowolnym nadzieniem
1. Składniki wrzucić do dużej miski i połączyć, najlepiej ręką;-) Odstawić to do wyrośnięcia najlepiej koło grzejnika, można miseczke przykryć ścierką.
2. Kiedy masa podrośnie, wbijamy jajko, wsypujemy sól, cukier, wlewamy margarynę i wsypujemy cukier waniliowy oraz mąkę. Mieszamy ręką długo, to jest tajemnica drożdżówek-im dłużej, tym ciasto będzie lepsze. Ja ugniatam około 15 minut. Następnie odstawiamy to ponownie do wyrośnięcia koło grzejnika.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy to na dwie części. Następnie ,,rozplaszczamy'', można też rozwałkować ale niezbyt cienko. Ja to robię rękami. Smarujemy to dowolną masą, ja zazwyczaj smaruje wiśniami drylowanymi. Zwijamy nasze bułki a boczki dokładnie sklejamy, żeby nadzienie nam podczas pieczenia nie wypłynęło. Wkładamy do wysmarowanej blachy i zostawiamy na troszkę, niech jeszcze podrośnie.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Pyszka szczególnie jak jest gorąca!!
Mmmmmmm
Polecam i Smacznego:)
Uwaga:
Jak będziecie rozwałkowywać to ciasto lub ,,rozplaszczać'' nie sypcie dużo mąki na blat, bo potem bułka po upieczeniu jest nadal w mące. Sypcie mąki na blat dosłownie ciut ciut.:)
Można przed wstawieniem do piekarnika posmarować bułeczki żółtkiem z jajka:)
2. Kiedy masa podrośnie, wbijamy jajko, wsypujemy sól, cukier, wlewamy margarynę i wsypujemy cukier waniliowy oraz mąkę. Mieszamy ręką długo, to jest tajemnica drożdżówek-im dłużej, tym ciasto będzie lepsze. Ja ugniatam około 15 minut. Następnie odstawiamy to ponownie do wyrośnięcia koło grzejnika.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy to na dwie części. Następnie ,,rozplaszczamy'', można też rozwałkować ale niezbyt cienko. Ja to robię rękami. Smarujemy to dowolną masą, ja zazwyczaj smaruje wiśniami drylowanymi. Zwijamy nasze bułki a boczki dokładnie sklejamy, żeby nadzienie nam podczas pieczenia nie wypłynęło. Wkładamy do wysmarowanej blachy i zostawiamy na troszkę, niech jeszcze podrośnie.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Pyszka szczególnie jak jest gorąca!!
Mmmmmmm
Polecam i Smacznego:)
Uwaga:
Jak będziecie rozwałkowywać to ciasto lub ,,rozplaszczać'' nie sypcie dużo mąki na blat, bo potem bułka po upieczeniu jest nadal w mące. Sypcie mąki na blat dosłownie ciut ciut.:)
Można przed wstawieniem do piekarnika posmarować bułeczki żółtkiem z jajka:)