little_black22

little_black22

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Bułka drożdżowa z dowolnym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżówka, która wychodzi;-)

Bułka drożdżowa z dowolnym nadzieniem

Składniki:

Bułka drożdżowa z dowolnym nadzieniem

 

  • 1.
  • 1/2 kostki drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżka mąki tortowej
  • łyżeczka cukru
  • 2.
  • jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 kostki margaryny rozpuszczonej w rondelku
  • cukier waniliowy
  • mąka (tyle aby zagnieść)

Sposób przygotowania:

Bułka drożdżowa z dowolnym nadzieniem
1. Składniki wrzucić do dużej miski i połączyć, najlepiej ręką;-) Odstawić to do wyrośnięcia najlepiej koło grzejnika, można miseczke przykryć ścierką.
2. Kiedy masa podrośnie, wbijamy jajko, wsypujemy sól, cukier, wlewamy margarynę i wsypujemy cukier waniliowy oraz mąkę. Mieszamy ręką długo, to jest tajemnica drożdżówek-im dłużej, tym ciasto będzie lepsze. Ja ugniatam około 15 minut. Następnie odstawiamy to ponownie do wyrośnięcia koło grzejnika.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy to na dwie części. Następnie ,,rozplaszczamy'', można też rozwałkować ale niezbyt cienko. Ja to robię rękami. Smarujemy to dowolną masą, ja zazwyczaj smaruje wiśniami drylowanymi. Zwijamy nasze bułki a boczki dokładnie sklejamy, żeby nadzienie nam podczas pieczenia nie wypłynęło. Wkładamy do wysmarowanej blachy i zostawiamy na troszkę, niech jeszcze podrośnie.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Pyszka szczególnie jak jest gorąca!!
Mmmmmmm

Polecam i Smacznego:)

Uwaga:
Jak będziecie rozwałkowywać to ciasto lub ,,rozplaszczać'' nie sypcie dużo mąki na blat, bo potem bułka po upieczeniu jest nadal w mące. Sypcie mąki na blat dosłownie ciut ciut.:)
Można przed wstawieniem do piekarnika posmarować bułeczki żółtkiem z jajka:)

Tagi:

jajko jajka