Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Bułka pszenna na zsiadłym mleku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszna ze świeżym wiejskim masłem

Bułka pszenna na zsiadłym mleku

Składniki:

Bułka pszenna na zsiadłym mleku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułka pszenna na zsiadłym mleku
Zsiadłe mleko lekko ogrzać, dodać trzecią część mąki i roztarte z cukrem drożdże. Wymieszać i pozostawić w cieplym miejscu, aby rozczyn podrósł. Po wyrośnięciu starannie roztrzepać go łyżką, dodać pozostałą mąkę, sól oraz jajko i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, aby drugi raz wyrosło. Ciasto włożyć do formy (nie może zająć więcej niż połowę objętości) i poczekać aż wyrośnie. Przed wstawieniem do pieca lub piekarnika powierzchnię posmarować rozbełtanym jajkiem. Bułkę piecze się 45 min. Po upieczeniu gorącą powierzchnie posmarować tłuszczem.