superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Książka Kucharska: Przepisy z frytkownicą ActiFry

Bułka z jajkiem z Actifry

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny początek dnia - bułka jest na zewnątrz lekko chrupiąca a w środku miękka z delikatnie rozlewającym się jajkiem.

Bułka z jajkiem z Actifry Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułka z jajkiem z Actifry

 

Sposób przygotowania:

Bułka z jajkiem z Actifry
Z bułek odcinamy czubki i minimalnie wydrążamy środek ( nie do samego dna). Cukinię i papryki ucieramy na tarce o dużych oczkach i przesypujemy na patelnię Actifry. Polewamy 1 miarką oliwy i smażymy 5 minut . Mieszamy co jakiś czas, aby warzywa równomiernie się usmażyły. Wyjmujemy warzywa i układamy cienką warstwą do bułek. Do każdej bułki wbijamy jajko, a nadmiar białka odlewamy do osobnego naczynia. Posypujemy jeszcze warzywami i doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym. Bułki spryskujemy oliwą i układamy w patelni Actifry. Nastawiamy na 5 minut pilnując, aby bułki nie wywróciły się, bo wyleje się nam jajko. Zaraz po usmażeniu dekorujemy szczypiorkiem i podajemy na ciepło. Bułka jest przyjemnie chrupiąca a jajko w środku bułki stanowi pyszny, lekko lejący sos.Polecam :) Całkowity czas smażenia : 10 minut
Bułka z jajkiem z Actifry
Etap 1
Bułka z jajkiem z Actifry
Etap 2