Sposób przygotowania:
Chlebek na mące pełnoziarnistej z bakaliami1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę oraz mąkę pszenną pełnoziarnistą, wymieszać.
2.
Dosypać słonecznik, żurawinę suszoną oraz pokrojone na mniejsze części figi, ponownie wymieszać.
3.
Wsypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać.
4.
Dosypać cukier biały i znowu wymieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, znowu wymieszać.
6.
Na końcu wlać letnią wodę.
7.
Wszystko wymieszać bardzo dokładnie łyżką drewnianą i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych, znowu pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !