Sposób przygotowania:
Bułki chałeczki z lnemPrzygotowanie ciasta

Drożdże mieszam z 3 łyżkami ciepłego mleka, cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję pozostałe mleko, rozczyn, sól oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Przygotowane ciasto wykładam na stolnicę.
Robienie wałeczków z ciasta

Z ciasta formuję około 10cm wałeczki.
Zaplatanie warkoczy

Trzy wałeczki łączę ze sobą i przekładam 5-6 razy tworząc warkocz. Boki sklejam. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie bułeczek do pieczenia

Chałeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję nasionami lnu. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
marcinka