Sposób przygotowania:
Bułeczki z siemieniem lnianym
Odmierzoną ilość siemienia lnianego wsypać do przystawki do blendera i zmielić na mąkę. Do miski wsypać mąkę pszenną, żytnią, zmielone siemię i sól. Wbić jajko i wlać oliwę. Wodę z mlekiem podgrzać, wsypać cukier i dodać drożdże, wymieszać dokładnie aż do rozpuszczenia. Wlać całość do miski, wyrobić jednolite i elastyczne ciasto.Odstawić do napuszenia na pół godziny. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i odstawić na godzinę. Następnie ciasto krótko wyrobić, uformować wałek, pociąć na jednakowej wielkości kawałki, uformować kuleczki, ułożyć na blaszce i zostawić na 20-30 minut do napuszenia.Gdy wyrosną, posmarować delikatnie mlekiem i posypać ziarnami sezamu i lnu. Piec ok. 25 minut w 180stopniach. Wystudzić na kratce