Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułeczki z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bułki bardzo długo smakują jak świeże, nawet na 3 dzień

Bułeczki z siemieniem lnianym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z siemieniem lnianym

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z siemieniem lnianym
Odmierzoną ilość siemienia lnianego wsypać do przystawki do blendera i zmielić na mąkę. Do miski wsypać mąkę pszenną, żytnią, zmielone siemię i sól. Wbić jajko i wlać oliwę. Wodę z mlekiem podgrzać, wsypać cukier i dodać drożdże, wymieszać dokładnie aż do rozpuszczenia. Wlać całość do miski, wyrobić jednolite i elastyczne ciasto.Odstawić do napuszenia na pół godziny. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i odstawić na godzinę. Następnie ciasto krótko wyrobić, uformować wałek, pociąć na jednakowej wielkości kawałki, uformować kuleczki, ułożyć na blaszce i zostawić na 20-30 minut do napuszenia.Gdy wyrosną, posmarować delikatnie mlekiem i posypać ziarnami sezamu i lnu. Piec ok. 25 minut w 180stopniach. Wystudzić na kratce
Bułeczki z siemieniem lnianym
Odmierzoną ilość siemienia lnianego wsypać do przystawki do blendera i zmielić na mąkę
Bułeczki z siemieniem lnianym
Do miski wsypać mąkę pszenną żytnią zmielone siemię i sól Wbić jajko i wlać oliwę Wodę z mlekiem podgrzać wsypać cukier i dodać drożdże wymieszać dokładnie aż do rozpuszczenia Wlać całość do miski wyrobić jednolite i elastyczne ciasto
Bułeczki z siemieniem lnianym
Odstawić do napuszenia na pół godziny Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i odstawić na godzinę
Bułeczki z siemieniem lnianym
Następnie ciasto krótko wyrobić uformować wałek pociąć na jednakowej wielkości kawałki uformować kuleczki ułożyć na blaszce i zostawić na 20-30 minut do napuszenia