zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Bułki żytnio - pszenno z ziemniakami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

nie ma to jak domowe bułeczki

Bułki żytnio - pszenno  z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki żytnio - pszenno z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Bułki żytnio - pszenno z ziemniakami
Do dużej miski wsypać obie mąki i sól i wymieszać. Ugotowane i zimne ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku i dodać do mąki. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, dodać do nich wodę i mleko, wymieszać po czym wlać do miski z mąką. Następnie dodać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć ciasto mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ciasto jeszcze raz wyrobić. Przygotować blaszki z wyposażenia kuchenki i wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części a następnie znowu na dwie części i tak do końca aż ogólnie będzie 16 kawałków ciasta. Każdą porcję ciasta zrolować w wałek ( jak do kopytek ) na długość około 20 cm i zawiązać w supeł. Takie supełki ułożyć po 8 sztuk na blaszce. Zostawić bułki do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut.
Bułki żytnio - pszenno  z ziemniakami
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków
Bułki żytnio - pszenno  z ziemniakami
z ciasta formować wałek i zawiązać w supełki
Bułki żytnio - pszenno  z ziemniakami
bulki zostawić do wyrośnięcia najlepiej w ciepłe miejsce
Bułki żytnio - pszenno  z ziemniakami
bułki piec w piekarniku przez 25 minut ..