Sposób przygotowania:
Bułki żytnio - pszenno z ziemniakami
Do dużej miski wsypać obie mąki i sól i wymieszać. Ugotowane i zimne ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku i dodać do mąki. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, dodać do nich wodę i mleko, wymieszać po czym wlać do miski z mąką. Następnie dodać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć ciasto mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ciasto jeszcze raz wyrobić. Przygotować blaszki z wyposażenia kuchenki i wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części a następnie znowu na dwie części i tak do końca aż ogólnie będzie 16 kawałków ciasta. Każdą porcję ciasta zrolować w wałek ( jak do kopytek ) na długość około 20 cm i zawiązać w supeł. Takie supełki ułożyć po 8 sztuk na blaszce. Zostawić bułki do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut.
anemon
zewa
Niestety przy moich głodomorkach nie ma szans na to aby bułki czy jakiekolwiek ciasto zostało na drugi dzień. Ale świeżutkie i jeszcze ciepłe były pyszne.
anemon
Tak też myślałam. Świeżym, prosto z pieca trudno się oprzeć.
gusia1000