Sposób przygotowania:
Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie
Drożdże rozpuszczam w 1-2 łyżce mleka (letniego)z odrobiną cukru i mąki - odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie masło rozpuszczam i studzę a następnie mieszam z cukrem, resztą mleka i jajkami. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól i drożdże. Całość mieszam i odstawiam na godzinkę do urośnięcia. Ostrzegam że ciasto urośnie sporo więc proponuję wybrać większą miskę. W tym czasie serek biały przekładam do miski i mieszam z cukrem pudrem, jajkiem, z cukrem waniliowym. Jabłuszka myję, usuwam pestki i ogonki i kroję na ćwiartki. Z powstałego ciasta biorę ręką małe porcje i formuję bułeczki - do środka wpycham 2 ćwiartki jabłka. Układam na blaszce na papierze po pieczenia. Taką bułeczkę wgniatam na środeczku łyżką robiąc małe miseczki. W taki dołek wlewam łyżeczką serek. Po bokach układam jeszcze po kawałku jabłek. Boczki można posmarować roztrzepanym żółtkiem Piekę ok 15-20 minut w temp 160C.