SUPERPRZEPIS

Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie Więcej zdjęć (4)

Kolejny pomysł na drożdżowe słodkości

Składniki:

Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie

 

  • 20g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki (lub nawet więcej)
  • 1/4 kostki masła (50g)
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • ok 10 jabłek papierówek
  • Nadzienie:
  • jajko
  • kostka twarogu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie
Drożdże rozpuszczam w 1-2 łyżce mleka (letniego)z odrobiną cukru i mąki - odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie masło rozpuszczam i studzę a następnie mieszam z cukrem, resztą mleka i jajkami. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól i drożdże. Całość mieszam i odstawiam na godzinkę do urośnięcia. Ostrzegam że ciasto urośnie sporo więc proponuję wybrać większą miskę. W tym czasie serek biały przekładam do miski i mieszam z cukrem pudrem, jajkiem, z cukrem waniliowym. Jabłuszka myję, usuwam pestki i ogonki i kroję na ćwiartki. Z powstałego ciasta biorę ręką małe porcje i formuję bułeczki - do środka wpycham 2 ćwiartki jabłka. Układam na blaszce na papierze po pieczenia. Taką bułeczkę wgniatam na środeczku łyżką robiąc małe miseczki. W taki dołek wlewam łyżeczką serek. Po bokach układam jeszcze po kawałku jabłek. Boczki można posmarować roztrzepanym żółtkiem Piekę ok 15-20 minut w temp 160C.
Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie
przygotowujemy drożdże i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosnięcia
Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie
przygotowujemy ciasto i zakrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi objętość
Bułki drożdżowe z białym serem i jabłkie
gotowe bułeczki kladę na blaszce i piekę aż się ślicznie zarumienią