Sposób przygotowania:
Bułki drożdżowe z kapustą i grzybami
CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i szczyptę soli. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy- mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy go do maki z jajkiem. Margarynę rozpuszczamy studzimy i dodajemy do pozostałych składników, wyrabiamy ciasto tak by odchodziło od rak. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w cieple miejsce. FARSZ: Kapustę kiszona gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy do niej wcześniej ugotowane suszone grzyby, które zostały zmielone. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy i dodajemy do farszu. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Całość przekładamy na patelnie i jeszcze chwile razem dusimy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy placki, na które nakładamy farsz. Zwijamy w kulki, które układamy na wysypanej mąką blaszce. Smarujemy bułki białkiem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni(około 45 minut).