Sposób przygotowania:
Bułeczki dyniowe
Z drożdży, niewielkiej ilości letniego mleka, cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrabiamy ciasto ponownie i pozostawiamy jeszcze na godzinę.
Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Upieczone bułeczki studzimy na metalowej kratce.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrabiamy ciasto ponownie i pozostawiamy jeszcze na godzinę.
Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Upieczone bułeczki studzimy na metalowej kratce.