Sposób przygotowania:
Bułeczki dyniowe
Do misy robota wlać mleko, dodać dynię i pokruszone drożdże, zmiksować blenderem. Dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6 godzin przykryte ściereczką.
Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki: cukier, sól, jogurt, olej oraz oba rodzaje mąki. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na około 20 kawałków.
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
Wystudzić na kratce.
Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki: cukier, sól, jogurt, olej oraz oba rodzaje mąki. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na około 20 kawałków.
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
Wystudzić na kratce.