Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułeczki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Przepyszne bułki pszenno-żytnie z dodatkiem pieczonej dyni Hokkaido. Długo świeże dzięki zaczynowi i dodatkowy dyni.

Bułeczki dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki dyniowe
Do misy robota wlać mleko, dodać dynię i pokruszone drożdże, zmiksować blenderem. Dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6 godzin przykryte ściereczką.

Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki: cukier, sól, jogurt, olej oraz oba rodzaje mąki. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na około 20 kawałków.

Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.

Wystudzić na kratce.
Bułeczki dyniowe
upieczoną dynię zmiksować z mlekiem i drożdzami
Bułeczki dyniowe
do zaczynu dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto
Bułeczki dyniowe
ciasto podzielić na 20 kawałków i uformowac bułki
Bułeczki dyniowe
wyrośnięte bułki posmarować jajkiem, posypać ziarnami