Sposób przygotowania:
Pierogi z czerwoną soczewicąPrzygotowanie farszu:
Soczewicą płuczemy na sicie. Zagotowujemy 1 i 1/3 szkl. wody z łyżką oleju. Dodajemy soczewicą,mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 12 min. Następnie pozostawiamy pod przykryciem na 15 min. by soczewica " doszła".
Po tym czasie ściągamy pokrywkę. Soczewicę studzimy.
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę. Szklimy cebulkę na złoto. Studzimy.
Ser feta, soczewicę i cebulę miksujemy za pomocą blendera . Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Lepienie pierogów :
Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy cienko ciasto na pierogi. Wykrawamy za pomocą szklanki krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy formując zgrabne pierogi. Układamy gotowe pierogi na deseczce przykrytej ściereczką.
Etap końcowy:
W lekko osolonej wodzie gotujemy partiami pierogi ok.2 min od wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy na sicie, przelewamy ciepłą wodą. Osączone polewamy ciepłym masłem i posypujemy szczypiorkiem.