Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierogi z czerwoną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne wegetariańskie pierogi z dodatkiem czerwonej soczewicy, cebuli i sera feta. Najlepiej smakują polane masełkiem ze szczypiorkiem.

Pierogi z czerwoną soczewicą

Składniki:

Pierogi z czerwoną soczewicą

na farsz:

  • 1 szkl.czerwonej soczewicy
  • 1 większa cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag sera feta półtłustego
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

dodatkowo:

  • gotowe ciasto na pierogi z 1/2 kg mąki
  • masło klarowane do polania
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Pierogi z czerwoną soczewicą

Przygotowanie farszu:

Pierogi z czerwoną soczewicą
Ugotowaną soczewicę i podsmażoną cebulę studzimy

Soczewicą płuczemy na sicie. Zagotowujemy 1 i 1/3 szkl. wody z łyżką oleju. Dodajemy soczewicą,mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 12 min. Następnie pozostawiamy pod przykryciem na 15 min. by soczewica " doszła".
Po tym czasie ściągamy pokrywkę. Soczewicę studzimy.

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę. Szklimy cebulkę na złoto. Studzimy.

Ser feta, soczewicę i cebulę miksujemy za pomocą blendera . Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Lepienie pierogów :

Pierogi z czerwoną soczewicą
Na deseczce układamy w odstępach sklejone pierogi

Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy cienko ciasto na pierogi. Wykrawamy za pomocą szklanki krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy formując zgrabne pierogi. Układamy gotowe pierogi na deseczce przykrytej ściereczką.

Etap końcowy:

W lekko osolonej wodzie gotujemy partiami pierogi ok.2 min od wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy na sicie, przelewamy ciepłą wodą. Osączone polewamy ciepłym masłem i posypujemy szczypiorkiem.