Sposób przygotowania:
Bułki hamburgerowePrzygotowanie zaczynu
Drożdże kruszymy do rondelka. Dodajemy cukier i ciepłą wodę i mieszamy do chwili kiedy drożdże się rozpuszczą.
Następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy, aby pozbyć się grudek. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
Przygotowanie bułeczek
Letnią wodą wlewamy do miski. Następnie dodajemy cukier, mleko w proszku i chłodne rozpuszczone wcześniej masło - mieszamy. Całość łączymy z wcześniej przygotowanym zaczynem, dodajemy jajko, sól i połowę mąki. Zagniatamy stopniowo dodając mąki do chwili kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min, do chwili kiedy podwoi swoją objętość.
Formowanie bułeczek
Gotowe, wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części (ok. 8 szt.) formując bułeczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Uformowane bułki spłaszczamy dłonią, przekładamy na przygotowaną blachę i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wypiekanie bułeczek
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200'C
Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
Bułki pieczemy przez ok. 12-15 min