Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Bułki hamburgerowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bułeczki są bardzo mięciutkie, pulchne i maślane. Wprost rozpływają się w ustach. Możemy stosować je zarówno do hamburgerów, jak i z dodatkiem ulubionego dżemu.

Bułki hamburgerowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki hamburgerowe

Składniki na zaczyn

Składniki na bułeczki

  • 1/2 szkl. cieplej wody
  • 1/3 szkl. mleka w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Bułki hamburgerowe

Przygotowanie zaczynu

Drożdże kruszymy do rondelka. Dodajemy cukier i ciepłą wodę i mieszamy do chwili kiedy drożdże się rozpuszczą.
Następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy, aby pozbyć się grudek. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.

Przygotowanie bułeczek

Letnią wodą wlewamy do miski. Następnie dodajemy cukier, mleko w proszku i chłodne rozpuszczone wcześniej masło - mieszamy. Całość łączymy z wcześniej przygotowanym zaczynem, dodajemy jajko, sól i połowę mąki. Zagniatamy stopniowo dodając mąki do chwili kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min, do chwili kiedy podwoi swoją objętość.

Formowanie bułeczek

Gotowe, wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części (ok. 8 szt.) formując bułeczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Uformowane bułki spłaszczamy dłonią, przekładamy na przygotowaną blachę i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Wypiekanie bułeczek

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200'C
Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.

Bułki pieczemy przez ok. 12-15 min

Bułki hamburgerowe
Bułeczki hamburgerowe z dodatkiem miesa wołowego i świeżych warzyw