SUPERPRZEPIS

Wypasione bułki pszenne

  • 23
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Wypasione bułki pszenne Więcej zdjęć (5)

Obiecałam, więc są. Bułki z boczkiem, cebulką, pieczarkami i słonecznikiem.

Składniki:

Wypasione bułki pszenne

 

 

Sposób przygotowania:

Wypasione bułki pszenne
Boczek najlepiej w plastrach pokroić w paski a potem posiekać. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć. Potem dodać pieczarki i dalej smażyć aż się wszystko zrumieni. Podsmażone składniki wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W misce rozrobić drożdże z cukrem aż będą płynne. Mleko wymieszać z wodą i olejem. Wlać płynne składniki do drożdży, dodać sól oraz mąkę, paprykę i prażoną cebulkę ( można usmażyć cebulkę z boczkiem, ale ja bardzo lubię taką gotową prażoną ) oraz boczek z pieczarkami a także słonecznik i wyrobić ciasto. Najpierw można wymieszać drewnianą łyżką a potem wyrobić ręcznie. To ciasto nie wymaga długiego wyrabiania. Ciasto oprószyć mąką i zakryć czystą ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ponownie chwilkę wyrobić i podzielić na kawałki a potem dowolnie formować w bułki. Tak przygotowane układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 - 25 minut w zależności od piekarnika. Gotowe bułki wystudzić i podawać z dowolnymi dodatkami.
Wypasione bułki pszenne
przygotowac składniki do ciasta na bułki
Wypasione bułki pszenne
wyrobione ciasto powinno podwoić swoją objętość
Wypasione bułki pszenne
formowac dowolnego kształtu bułki i odłożyć do wyrośniecia
Wypasione bułki pszenne
bułki piec 20 do 25 minut w 170 stopniach

Tagi:

bułki