anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Bułki pszenne na jaglance

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bułki mają dość zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i w ogóle nie kruszą się po przekrojeniu. Najlepiej smakują z wytrawnymi dodatkami. Melasa sprawia, że mają piękną brązową skórkę.

Bułki pszenne na jaglance Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki pszenne na jaglance

 

 

  • mąka do podsypywania - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Bułki pszenne na jaglance
Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży, czyli mieszam w małej miseczce trochę mąki, ciepłego mleka i cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce, a gdy zacznie rosnąć dodaję go do pozostałych składników i zagniatam ciasto. Robię to ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie dzielę je na 12 równych kawałków, a z nich formuję bułeczki.Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułkami przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte delikatnie spryskuję olejem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 220°C przez 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 200°C i piekę jeszcze 8 minut. Upieczone bułki przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Bułki pszenne na jaglance
Gdy ciasto wyrośnie dzielę je na 12 równych kawałków, a z nich formuję bułeczki.