SUPERPRZEPIS

Bułki kwiatuszki z makiem

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Bułki kwiatuszki z makiem

Bułki kwiatuszki z makiem- pyszne domowe bułeczki. Idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.

Składniki:

Bułki kwiatuszki z makiem

 

  • 20g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 300 ml mleka,
  • 500g mąki krupczatki,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 80g masła,
  • jajko do posmarowania,
  • 2 łyżki maku do posypania.

Sposób przygotowania:

Bułki kwiatuszki z makiem

Zagniatanie ciasta

Bułki kwiatuszki z makiem
Robię rozczyn. Dodaję do pozostałych składników i zagniatam ciasto.

Drożdże, cukier, 3 łyżki mleka oraz 1/2 łyżki mąki razem mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam. Dodaję rozczyn, resztę mleka, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatam ciasto.

Formowanie bułeczek

Bułki kwiatuszki z makiem
Z ciasta robię kuleczki, które łączę w kwiatuszki.

Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Siedem kuleczek lekko dociskając łączę ze sobą tworząc kwiatuszka. Przygotowane kwiatuszki układam na blaszce. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie

Bułki kwiatuszki z makiem
Bułeczki smaruję jajkiem i oprószam makiem. Piekę 20 minut.

Wyrośnięte kwiatuszki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję makiem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni.