Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ślimaczki z makiem są rewelacyjne.

Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką
Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i żółtkiem. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko, 2-3 łyżki mąki, zamieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, masło z jajkami, sól, cukier i wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Masa makowa: Mak sparzyć, osączyć na sicie i dwukrotnie przemielić w maszynce. Masło i miód roztopić, połączyć z makiem, dodać żółtka, bakalie, aromat, bułkę tartą. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć, przestudzić. Do zimnego maku delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z 1 białka.Kruszonka. Mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy włożyć do miski. Palcami ugniatać aż powstanie kruszonka.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, rozwałkować na prostokąt. Posmarować masą makową i zwinąć jak roladę. Następnie pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować pozostałym białkiem, posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika i piec około 15 minut w temp 180 stopni.
Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę
Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką
Rozwałkować i wyłożyć przygotowaną masę makową
Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką
Ciasto z makiem zwinąć jak roladę i pokroić na kawałki
Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką
Ułożyć na blaszce posmarować białkiem posypać kruszonką