Sposób przygotowania:
Bułki pełnoziarniste a la smakowita .
Masło roztopić i ostudzić.
Podgrzać mleko tak, by było letnie.Wsypać cukier i rozkruszyć do niego drożdże.Dobrze je rozmieszać.
Do sporej miski wsypać mąkę pełnoziarnistą, w środku zrobić zagłębienie i wlać mleko z drożdżami.Posypać mąką po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Wbić 2 jajka,wlać stopione masło i dobrze wyrobić ,aż będzie odchodzić od ręki.Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ok.0,5 godziny.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ser i szynkę z indyka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Doprawić pieprzem ziołowym,czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić je jeszcze raz i rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy na duży prostokąt.Rozłożyć na nim farsz z sera i szynki zostawiając brzeg bez nadzienia, by ciasto się skleiło.Zwinąć roladę z ciasta i farszu.Przeciąć go na 8 plastrów i ułożyć promieniście na tortownicy.Jedną bułkę włożyć do środka.Odstawić przykryte ściereczką na ok.0,5 godziny do ponownego podrośnięcia.
Jajko roztrzepać widelcem i pędzelkiem posmarować wszystkie bułeczki.Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok.0,5 godziny.
Pyszne są jeszcze ciepłe a następnego dnia podgrzewałam w mikrofalówce na śniadanie.Podałam z sałatą lodową i pomidorem i śniadanie było wyśmienite.
Podgrzać mleko tak, by było letnie.Wsypać cukier i rozkruszyć do niego drożdże.Dobrze je rozmieszać.
Do sporej miski wsypać mąkę pełnoziarnistą, w środku zrobić zagłębienie i wlać mleko z drożdżami.Posypać mąką po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Wbić 2 jajka,wlać stopione masło i dobrze wyrobić ,aż będzie odchodzić od ręki.Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ok.0,5 godziny.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ser i szynkę z indyka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Doprawić pieprzem ziołowym,czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić je jeszcze raz i rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy na duży prostokąt.Rozłożyć na nim farsz z sera i szynki zostawiając brzeg bez nadzienia, by ciasto się skleiło.Zwinąć roladę z ciasta i farszu.Przeciąć go na 8 plastrów i ułożyć promieniście na tortownicy.Jedną bułkę włożyć do środka.Odstawić przykryte ściereczką na ok.0,5 godziny do ponownego podrośnięcia.
Jajko roztrzepać widelcem i pędzelkiem posmarować wszystkie bułeczki.Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok.0,5 godziny.
Pyszne są jeszcze ciepłe a następnego dnia podgrzewałam w mikrofalówce na śniadanie.Podałam z sałatą lodową i pomidorem i śniadanie było wyśmienite.
zewa
anemon
marietta
evita0007