zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pszenne bułki ze świeżymi ziołami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

pyszne bułki z dużą porcją świeżych ziół

Pszenne bułki ze świeżymi ziołami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenne bułki ze świeżymi ziołami

 

  • 1 mała garść świeżej bazylii
  • 1 mała garść świeżej kolendry
  • 1 mała garść świeżego koperku
  • 1 mała garść świeżego tymianku prowansalskiego
  • 1 mała garść świeżego oregano
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 szk letniego mleka
  • 1 szk letniej wody
  • 1/4 szk oleju lnianego
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki drobno startego sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Pszenne bułki ze świeżymi ziołami
Drożdże rozmieszać z cukrem na płyn. Dolać mleko i wodę oraz dodać sól i olej. Wsypać mąkę. Zioła posiekać i wrzucić do reszty składników i najpierw wymieszać drewnianą łyżką a potem jeszcze wyrobić ciasto ręcznie. Po wyrobieniu oprószyć je lekko mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i formować bułki o dowolnym kształcie. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. posypać je startym serem. Zostawić bułki do wyrośnięcia a potem piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30-35 minut. Po upieczeniu bułki przestudzić na kratce.
Pszenne bułki ze świeżymi ziołami
zioła posiekac i dodac do składników na bułki
Pszenne bułki ze świeżymi ziołami
wyrobić ciasto i zostawić do wyrośniecia
Pszenne bułki ze świeżymi ziołami
potem formować bułki i posypać żółtym serem
Pszenne bułki ze świeżymi ziołami
po wyrośnięciu piec bułki w 160 stopniach

Tagi:

sery ser bułki