alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Bułki pszenne

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bułki rewelacyjne, mięciutkie, puszyste idealne na śniadanie lub kolację.

Bułki pszenne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki pszenne

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenne
Wodę, mleko,miód i masło podgrzać do rozpuszczenia się masła. Do letniej masy dodać rozmącone jajko i wymieszać. Do naczynia z robota przesiać mąkę dodać sól, drożdże i wymieszać. Do suchych składników wlać letnią masę i za pomocą końcówki do zagniatania miksować około 5 minut. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i odchodzić od naczynia. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypując mąką. Podzielić na 12 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i posypać makiem lub sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st i piec około 12-15 min. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Bułki pszenne
podgrzać mleko wodę masło i miód dodać rozmącone jajko
Bułki pszenne
do suchych składników dodać masę z jajkiem
Bułki pszenne
końcówką do zagniatania miksować ciasto aż będzie gładkie
Bułki pszenne
uformowac bułki odstawić do wyrośnięcia przed pieczeniam posmarować jajkiem i posypać