Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Bułki pszenne wg Aga24

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pszenne bułeczki z pieknie zarumienioną chrupiącą skórką

Bułki pszenne wg Aga24 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki pszenne wg Aga24

 

  • PORCJA NA 10 NIE DUŻYCH BUŁEK :

 

  • 2 dag drożdży
  • 250 g mąki
  • 1/4 szkl mleka
  • 1 jajo
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Bułki pszenne wg Aga24
D rożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z kilkoma łyzkami mąki. Odstawić do wyrośniecia na około 30 min. Do miski wsypać mąke, sól, zrobić dołek i wlać rozczyn, jajo, olej, wode i przez około 5 min zagniatać ciasto. Powinno być miekkie ale gdyby wyszło kleiste podsypać troszeczke mąką. Ciasto odstawić do wyrośniecia na kolejne 30 min. Ponownie zagnieśc ciasto, odcinać od niego nieduże kawałki i formować bułki. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Odstawić do wyrośniecia na ponowne 30 min. Bułki posmarować białkiem. Piec do zarumienienia skórki w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Bułki pszenne wg Aga24
Zagniecone ciasto odstawione do wyrośniecia po raz pierwszy
Bułki pszenne wg Aga24
Z gotowego wyrośniętego ciasta formujemy nie duże bułki
Bułki pszenne wg Aga24
Gotowe upieczone bułki, miekkie i chrupiące SMACZNEGO :)

Tagi:

bułki