Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Pszenne bułki z czerwoną cebulą i natką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczne domowe pszenne bułki do wędlin i serów.

Pszenne bułki z czerwoną cebulą i natką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenne bułki z czerwoną cebulą i natką

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 szklanki letniej wody
  • 4 dkg drożdży świeżych
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • jajko do smarowania bułek

Sposób przygotowania:

Pszenne bułki z czerwoną cebulą i natką
Cebulę obrać i pokroić według uznania, następnie na rozgrzanej oliwie lekko ją zeszklić i ostudzić. W garnku wymieszać mąkę, rozrobione z wodą i cukrem drożdże, sól, cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Odstawić na 2 godziny, aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i kłaść je na wytłuszczonej i wysypanej mąką blasze, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować je jajkiem i upiec w 175 stopniach ok. 30 minut. Trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem czy są dopieczone.
Pszenne bułki z czerwoną cebulą i natką
z podanych składników przygotowac gładkie ciasto
Pszenne bułki z czerwoną cebulą i natką
z wyrośnietego ciasta formować buleczki i odstawic do wyrośniecia
Pszenne bułki z czerwoną cebulą i natką
buleczki odstawic pod przykryciem aby wyrosly
Pszenne bułki z czerwoną cebulą i natką
wyrosniete smarowac jajkiem i piec w piekarniku