Sposób przygotowania:
Pszenne bułki z kaszą gryczaną
Mąkę przesiać do miski. Dodać ugotowaną, zimną kaszę oraz sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozpuścić w 100 ml letniej wody i przelać do mąki. Dodać olej, jogurt oraz kolejne 100 ml wody. Wszystko wymieszać. W zależności od konsystencji ciasta można dodać jeszcze pozostałe 10 ml wody. Wyrabiać ręcznie przez kilka minut. Odstawić na 5 min, a następnie wyrabiać przez kolejne 5-8 min. Z ciasta uformować kulkę, umieścić ją w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto szybko zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę. Bułki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Na 10 min przed włożeniem bułek do piekarnika robimy w nich mocne rowki np. trzonkiem drewnianej łyżki lub innym narzędziem o tępej krawędzi (rowki robimy przyciskając trzonek łyżki po środku bułki aż do blachy, uważając, żeby jej nie przekroić). Bułki wstawiamy do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 min, aż będą rumiane.