Sposób przygotowania:
Bułki ziołowe z oliwkami czarnymi
Sporządzić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz szklanki letniego mleka i odstawić na kwadrans pod przykryciem.
Mąkę zaś po odmierzeniu przesiać do większej miski i wlać do niej zaczyn, wbic trzy żółtka oddzielone od białek, po za tym oliwę z oliwek, sól, suszone i roztarte w dłoniach zioła oraz odsączone i przepołowione oliwki czarne. Wyrabiać składniki dotąd, aż ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni, wtedy odstawić pod przykryciem z lnianej i czystej ściereczki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C, blachę lekko nasmarować olejem, a wyrośnięte ciasto rwać na paręnaście kawałków i formować z tego podłużne średnie bułeczki, naciąć na wierzchu każdej krzyżyk lub rowek, posmarować rozbełtanym białkiem.
Ułożyć bułki na natłuszczonej blasze i wstawić na 20-25 min do gorącego piekarnika. Gdy się zrumienią, wyjąć blachę, piekarnik wyłączyć, bułki po ostudzeniu przełożyć do koszyczka na pieczywo i podawać na śniadanie z dodatkami.
Mąkę zaś po odmierzeniu przesiać do większej miski i wlać do niej zaczyn, wbic trzy żółtka oddzielone od białek, po za tym oliwę z oliwek, sól, suszone i roztarte w dłoniach zioła oraz odsączone i przepołowione oliwki czarne. Wyrabiać składniki dotąd, aż ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni, wtedy odstawić pod przykryciem z lnianej i czystej ściereczki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C, blachę lekko nasmarować olejem, a wyrośnięte ciasto rwać na paręnaście kawałków i formować z tego podłużne średnie bułeczki, naciąć na wierzchu każdej krzyżyk lub rowek, posmarować rozbełtanym białkiem.
Ułożyć bułki na natłuszczonej blasze i wstawić na 20-25 min do gorącego piekarnika. Gdy się zrumienią, wyjąć blachę, piekarnik wyłączyć, bułki po ostudzeniu przełożyć do koszyczka na pieczywo i podawać na śniadanie z dodatkami.
pieczenie