marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułki ziołowe z oliwkami czarnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pieczywo białe, czyli chleb, bułki w tym bagietki i francuzy z mąki pszennej są często pieczone,kupowane i spożywane przez domowników niemal w lkażdym domu. Czasami warto upiec bułki lub chleb własnego pomysłu i. z różnymi dodatkami.

Bułki ziołowe z oliwkami czarnymi

Składniki:

Bułki ziołowe z oliwkami czarnymi

 

  • 450 g. mąki pszennej wrocławskiej,
  • 7 dag. drożdży suchych piekarskich,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szklanka letniego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • zioła suszone,np. oregano, trybula, szałwia,
  • 15 dag. oliwek czarnych bezpestkowych,
  • łyżka oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Bułki ziołowe z oliwkami czarnymi
Sporządzić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz szklanki letniego mleka i odstawić na kwadrans pod przykryciem.

Mąkę zaś po odmierzeniu przesiać do większej miski i wlać do niej zaczyn, wbic trzy żółtka oddzielone od białek, po za tym oliwę z oliwek, sól, suszone i roztarte w dłoniach zioła oraz odsączone i przepołowione oliwki czarne. Wyrabiać składniki dotąd, aż ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni, wtedy odstawić pod przykryciem z lnianej i czystej ściereczki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 220 st. C, blachę lekko nasmarować olejem, a wyrośnięte ciasto rwać na paręnaście kawałków i formować z tego podłużne średnie bułeczki, naciąć na wierzchu każdej krzyżyk lub rowek, posmarować rozbełtanym białkiem.

Ułożyć bułki na natłuszczonej blasze i wstawić na 20-25 min do gorącego piekarnika. Gdy się zrumienią, wyjąć blachę, piekarnik wyłączyć, bułki po ostudzeniu przełożyć do koszyczka na pieczywo i podawać na śniadanie z dodatkami.

pieczenie