Sposób przygotowania:
Razowe bułeczki ze słonecznikiem
Połowę wody podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże, cukier i około 3 - 4 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Miedzy czasie do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę razową, słonecznik oraz sól. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn, oliwę oraz wodę. Całość wyrabiamy około 15 minut. Ciasto nie powinno być bardzo twarde. Gotowe przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 40-50 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Nadajemy mu kształt kwadratu delikatnie rozwałkowując. Ciasto dzielimy na 9 mniejszych kwadratów. Każdą z część przekładamy na przygotowaną blaszkę. Wierzch bułek smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180˚C do lekkiego zrumienienia.