Sposób przygotowania:
Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju
W misce robota wymieszać drożdże z cukrem i wodą. Następnie dodawać mąki zmieszane z solą, oczywiście końcówka do wyrabiania to hak. Ciasto wyrabiać 5 minut, dodać olej i wyrabiać kolejne 5 minut. Oprószyć je mąka i zakryć miskę ściereczką niech ciasto podrośnie.
Gdy wyrośnie wyjąć ciasto na blat, wyrobić i podzielić na 10 części. Uformować bułki i układać na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem ( oczywiście do pieczenia ).
Bułki oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia a potem piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Upieczone przestudzić na kratce.
Gdy wyrośnie wyjąć ciasto na blat, wyrobić i podzielić na 10 części. Uformować bułki i układać na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem ( oczywiście do pieczenia ).
Bułki oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia a potem piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Upieczone przestudzić na kratce.
weronikaS
lukrowanepierniczki