anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo odpowiada mi ta nocna metoda robienia bułek i często z niej korzystam. Dzięki niej rano można się zajadać jeszcze ciepłymi bułkami.

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

Składniki:

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

 

 

Sposób przygotowania:

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną
Przygotowuję rozczyn z drożdży, dwóch łyżek mąki, ciepłej wody i miodu. Odstawiam w ciepłe miejsce. Wyrośnięty mieszam z pozostałymi składnikami i przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego zagniatam ciasto.Miskę z ciastem przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Rano wyjmuję z lodówki i dopiero jak ciasto się ociepli dzielę je na 12 równych kawałków, a z nich formuję bułeczki.Uformowane bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułkami przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kilka minut. Wyrośnięte bułki smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypuję białym i czarnym sezamem. Blaszkę z bułkami wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 18-20 minut. Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.