Sposób przygotowania:
Bułki razowePrzygotowanie ciasta
Ciasto przygotowuję w maszynie do pieczenia chleba. Umieszczam wówczas najpierw mokre składniki, następnie suche i na górze pokruszone drożdże. Ustawiam program do wyrabiania ciasta, u mnie 1,5 h.
Tradycyjny sposób:
Z ciepłego mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 1-1,5 h w ciepłe miejsce.
Formowanie bułeczek
Z wyrośniętego ciasta odrywam równe kawałki i formuję z niego kulki, które układam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczam, nadając im kształt bułek. Obsypuję lekko mąką. Ostawiamy na 20 minut w cieple miejsce. Po tym czasie robię przedziałek na każdej bułce (drewnianą łopatką dociskając prawie do blaszki).
Pieczenie bułek
Bułki piekę w temperaturze 220 stopni (góra-dół). W zależności od wielkości dostosowuję czas. Przy podzieleniu ciasta na 9-10 sbulek, piekę ok. 15 minut. Studzę na kratce.