nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Bułki razowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne domowe bułki, bez polepszaczy i konserwantów. Z dodatkiem mąki pszennej. Pysznie pachną i smakują!

Bułki razowe

Składniki:

Bułki razowe

 

Sposób przygotowania:

Bułki razowe

Przygotowanie ciasta

Ciasto przygotowuję w maszynie do pieczenia chleba. Umieszczam wówczas najpierw mokre składniki, następnie suche i na górze pokruszone drożdże. Ustawiam program do wyrabiania ciasta, u mnie 1,5 h.

Tradycyjny sposób:
Z ciepłego mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 1-1,5 h w ciepłe miejsce.

Formowanie bułeczek

Z wyrośniętego ciasta odrywam równe kawałki i formuję z niego kulki, które układam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczam, nadając im kształt bułek. Obsypuję lekko mąką. Ostawiamy na 20 minut w cieple miejsce. Po tym czasie robię przedziałek na każdej bułce (drewnianą łopatką dociskając prawie do blaszki).

Pieczenie bułek

Bułki piekę w temperaturze 220 stopni (góra-dół). W zależności od wielkości dostosowuję czas. Przy podzieleniu ciasta na 9-10 sbulek, piekę ok. 15 minut. Studzę na kratce.