Sposób przygotowania:
Bułki śniadaniowe - proste i pyszne
Mąkę przesiać z solą, przesypać do dużej miski, zrobić wgłębienie po środku. Drożdże rozkruszyć (muszą być świeże i łatwo się kruszyć, nie ciągnąć), posypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (o temp. 40 stopni). Pozostawić na 10-20 minut w ciepłym miejscu, aż zaczyn się napuszy. Do dołka w mące wlać olej, dodać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto ręką, tak aby dobrze odstawało od ręki. Nie dodawałam więcej mąki ani mleko, ciasto wg wskazanych proporcji wyszło idealne. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ręką odrywać kulki i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki posmarować mlekiem i posypać makiem. Poczekać 15 minut, aż bułeczki urosną. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez 30 minut.